At bruge uldundertøj på sine baby’er og børn, vel og mærke inderst på kroppen, er den enkleste måde at holde sit barn varm og tør på. Ifølge mange nedsættes risikoen for luftvejslidelser, snue, hoste og ørebetændelse. 100 % ren uld kan absorbere 40% væske i egen vægt uden at man føles våd eller kold. I sammenligning absorberer bomuld kun 6% og kunststoffer 2% af egen vægt. Uld er fri for husstøvmider og derfor egnet til allergi børn. Man mener også, at uld er beroligende, specielt på den helt lille baby.
Ulden skal være blød, ren og ubehandlet, så den ikke generer barnets hud. Mange børn med tendens til allergi har i årevis med fordel brugt uld. Den bedste uld er lammeuld eller merinould, da disse er ekstra blød. Det er en gammel skrøne, at uld kradser – med mindre den er behandlet eller tilsat kunststoffer. Ulden er bedst helt uden kemiske efterbehandlinger, dette for at kunne samarbejde med huden. Herved opnås et samarbejde mellem hud og uld, som betyder, at den ikke behøver vaskes i ugevis medmindre der selvfølgelig spildes på det. Filiokus sælger kun uld, som er ubehandlet og/eller økologisk.
De fleste vælger at benytte uld i efterår, vinter og tidligt forår, men faktisk beskytter ulden også imod stærk varme, og selvom den bliver våd af sved, bliver den aldrig kold og klam. Derfor er uld også meget brugbart i de varme måneder.
Kontaktallergi/overfølsomhed overfor lanolin i uld er sjælden, og undersøgelser viser, at det kun er svarende til 0,6 %, som er regulært overfølsomme for lanolin i uld. Kontaktallergi er en allergi overfor dét, huden er i kontakt med. Dette kan også være såvel dyr, cremer, bomuld, farvestoffer, kunststoffer etc. Dog kan det ske, at barnet får lidt for meget tøj på og eventuelle prikker/rødme kan forveksles lidt med varmeknopper/hudirritation, også kaldet prickly heat. Mange forældre skal lige vænne sig til, at ulden luner lidt mere end bomuld, og der ikke skal så meget udover, når ulden er inderst. Af de som har diagnosticeret børneeksem, atopisk dermatitis, har undersøgelser her vist, at ca. 50% med rigtig børneeksem faktisk har stor glæde af ulden og ikke reagerer med forværring af eksemen. Den anden halvdel reagerer på lanolinen, hvilket typisk viser sig allerede inden for få timer. Kilde: Professor Albert M. Kligman, M.D., Ph.d., Professor Peter Bjerring, Cheflæge Dr. Med, speciallæge.
Uld skal vaskes skånsomt og noget skal håndvaskes. Meget uld kan vaskes på uldprogram i vaskemaskinen. Følg altid anvisningerne på tøjet. Det er dog vigtigt at tilsætte uldvaskemiddel og/eller uldkur for at det bliver levende igen. Uld har et naturligt indhold af stoffet Lanolin, og dette bevares med disse vaskemidler med lanolin. Den bedste behandling af uldtøj er dog luftrensning udendørs i fugtigt vejr. Dette har en selvrensende effekt og kan gøres året rundt. Dette er tilstrækkeligt så længe tøjet ikke er beskidt. Når uldtøjet vaskes i hånden er det vigtigt, at vandet er håndlunkent. Uld tåler ikke høje eller lave temperaturer og ej heller et skift i temperaturer. Derved bliver uldet chokeret og trækker sig sammen og krymper. Det er godt at lade uldtøjet hvile i vandet en 10-20 minutter. Undgå at “skrubbe” og vride tøjet. Kram det forsigtig og lad resten af vandet blive opsuget ved at pakke det ind i et håndklæde.
God fornøjelse med dine nye uldprodukter. Du er altid velkommen til at skrive til mig med spørgsmål angående behandling af dine nye uldprodukter på mail@filiokus.dk
Skriv et svar