Her finder du de opskrifter, jeg gennem tiden har snakket om på facebook.
Filiokus’s facebook side. God fornøjelse!
HJEMMEBAGTE GODE KAMMERJUNKER – nemt og hurtigt…!
(ca. 60 stk.)
200 gram hvedemel
1 tsk bagepulver
1 knsp stødt kardemomme
75 gram sukker
75 gram rigtig smør
1 æg
1 tsk vaniljepulver
1 øko citron (skal)
Bland mel, bagepulver, kardemomme og sukker sammen og hak smørret i – du kan snildt bruge en røremaskine til hele processen. Så nemt! Pisk ægget sammen med vaniljepulver og bland det i dejen sammen med det fintrevet citronskal. Tril dejen i 5-6 pølser og bag dem i ca. 10 min ved 200 grader. Tag dem ud og skær pølserne i skiver på ca. ½ cm tykkelse og bag dem igen i ovnen i ca. 8 minutter eller til de er gyldne. Lad dem køle af og opbevar dem i en kagedåse.
Server f.eks. med jordbær og en kugle vaniljeis. Smager helt fantastisk og mætter godt. Dog ingen problem at tage den lettere udgave med koldskål og junker :o)
De er virkelig gode og smager friskt af citron. Men søde nok til at kunne hapses som en småkage til en kop kaffe :-)
——————————————————————————————————————————————
VERDENS BEDSTE CITRONKAGE
200 gram blødt smør
300 gram sukker
3 æg
300 gram mel
2 tsk. bagepulver
Korn af 1 vaniljestang
2 dl kærnemælk
Saft fra 1 økocitron plus revet skal herfra (gem lidt saft og skal til cremen)
Pisk smør og sukker luftigt og tilsæt herefter et æg af gangen mens du pisker. Tilsæt citron og saft og stress ikke fordi dejen begynder at skille lidt. Bland alle tørre ingredienser og rør dem i smørblandingen skiftevis med kærnemælk. Mængden af dej passer til en almindelig springform, hvor den bliver dejlig høj. Bages ved 190 grader i ca. 45 min på anden nederste rille i ovnen (ikke varmluft). Prik med en pind. Der må ikke hænge dej på pinden. Læg evt. et stykke bagepapir over kagen de sidste 10-15 min. så den ikke bliver for mørk. Afkøles og tages ud af formen.
Topping:
150-200 gram flødeost naturel. Det skal ikke være light (jeg bruger altid philadelphia)
50-150 gram flormelis (tilsæt så tyk du ønsker den)
Korn af ½-1 vaniljestang (afhængig af smag)
1 tsk. citronsaft + lidt skal
Evt. vand
Flæk vaniljestangen og rør korn og flormelis i flødeosten. Toppingen skal være smørbar men ikke flydende. Jeg kan godt lide når den er sådan lidt tyk. Men synes du den er for tyk kan du røre en lille bitte smule vand i. Prøv dig frem!
Kagen er skøn, blød og saftig i flere dage, hvis den når at holde så lang tid! Ikke velegnet til frysning med creme på.
———————————————————————————————————————————————————–
HAVREGRYNSKAGER
Ingredienser: (giver ca. 18 stk.)
Du kan roligt fordoble opskriften, de bliver hurtigt spist :o)
75 g smør
100 g havregryn
1 æg
125 g sukker
1 spsk mel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker
Smelt smørret i en gryde. Sluk for den så snart det er smeltet. Kom sukker og æg i gryden og rør det hurtigt sammen til en grov creme. Kom resten af ingredienserne i gryden og rør det hurtigt sammen. Sørg for at bagepulveret bliver fordelt godt imellem melet og havregrynene. Sæt 9 styk på en bradepande (3×3). Hver af dem skal være 1 spsk (15ml). Hvilket i dette tilfælde er nemmest at opnå ved at tage en ½ almindelig spiseske med top. Bare læg dem i en klump.
Bages i ca. 8-10 minutter ved 175 grader varmluft.
Vend evt. bradepanden efter 5-6 minutter hvis din ovn ikke varmer helt jævnt. Det gør de fleste ovne ikke.
De må gerne være brune, men hold øje med at de ikke bliver alt for mørke. Vi kan dog bedst lide dem når de er brune i kanten og lyse i midten :-)
Variationer:
– Du kan evt. pensle dem på bunden med mørk chokolade, hvilket vi gjorde på nogle stykker
– Tilsætte revet skal af 1 appelsin, så det bliver “orangeflager”
—————————————————————————————————————————-
FARMORKAGE MED CREME
Skøn og nem kage til både børn og voksne. En opskrift som jeg fik tilbage i 2002 og som er bagt utallige gange. Mængden her passer til en bradepandeform på ca 32×24 men den kan nem halveres i en mindre form.
125 gram flydende el. smeltet margarine
400 gram sukker
400 gram mel
2 tsk. kanel
2 tsk. natron
½ liter kærnemælk
Margarine og sukker piskes. Mel og krydderier blandes. Rør skiftesvis melblanding og kærnemælk i sukkermassen.
Bages ved 200 graders nederst i ovnen i ca. 40 minutter. Hold øje med kagen de sidste 5-10 minutter, så den ikke bliver for mørk. Test kagen med en strikkepind i midten.
Creme:
4 spsk. rigtig smør
200 gram flormelis
2 tsk. vanillesukker
2 spsk. kaffe
Bland blødgjort smør med flormelis. Tilsæt vanillesukker. Til sidste den varme kaffe, så cremen nemt røres sammen. Smøres først på kagen når den er helt afkølet.
——————————————————————————————————————————————————————
VERDENS BEDSTE VANILJEKRANSE…!
Nej, jeg overdriver ikke, for de smager så man næsten ikke kan stoppe igen. Og ja, de skal gennem en kødhakkemaskine med en stjerneform – ellers er de jo ikke helt rigtige :o)
Opskrift til cirka 60-70 stk.
250 gram mel
125 gram sukker
200 gram (rigtig) smør
½ sammenpisket æg
60 gram søde mandler
Korn fra ½-1 stang vanille
Normalt skal der ½ stang vanilje i men jeg putter gerne ekstra meget i, så smager de altså bare bedre. Korn af 3/4 eller én hel stang synes jeg roligt men kan bruge :-)
Blødt smør og sukker æltes, tilsæt æg og finthakkede mandler, til sidst vanillekorn. Lad gerne stå og trække nogle timer i kølekskabet. Ta’ dejen ud og lad den stå lidt, så den ikke er for hård og kør dejen gemmen maskinen med stjerneform og form kransene. Bages lysebrune cirka 8-10 minutter øverst i ovnen ved 200 grader.
God fornøjelse!
————————————————————————————————————————————————————————-
HAVREGRYNSKUGLER MED KOKOS OG VANILJE
Altid et hit at lave sammen med ungerne…!
250 gram smør
200 gram havregryn
100 gram kokosmel
220 gram flormelis
60 gram kakao
4 tsk. vaniljesukker
Lad smørret stå 10-15 min. så det bliver en smule blødt. Skær i små stykker og bland det med havregryn, kokosmel, flormelis, kakao og vaniljesukker. Ælt det godt sammen. Form til små kugler og vend dem i kokosmel, kakao eller f.eks. krymmel til børnene.
Jeg synes altid de smager bedst, når de kommer lige fra køleskabet :-)
—————————————————————————————————————————————————————————-
ÆBLECRUNCH M/MARCIPAN
4-5 store æbler
110 g hvedemel
75 g flormelis
100 g smør
150 g marcipan
Skræl æblerne, fjern kernehuse og skær i tern. Koges lidt, 5-10 min. Fordeles i et fad, evt. tærtefad.
Dej: Mel, flormelis, smør og revet rå marcipan blandes sammen til en smuldredej. Fordel over æblerne.
Bages ved 200° i ca. 20-25 min. til den er gylden og sprød på overfladen. Hold øje med den, hvis den skal have lidt mindre eller mere.
Serveres med kold creme fraiche eller flødeskum :-)
—————————————————————————————————————————————————————
STENALDERBRØD:
100 g græskarkerner
100 g solsikkekerner
100 g mandler
100 g valnødder
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
5 æg
1 dl olie
2 tsk. salt
Bland det hele sammen, kom massen i en smurt form – gerne en silikoneform. Bages 1 time ved 160 grader i en forvarmet ovn.
Jeg har kun prøvet brødet en enkelt gang og det var super nemt. Flere inde på facebook siden har fortalt at man sagtens kan nøjes med at bruge det halve olie, hvilket jeg vil prøve næste gang.
Det hele skal bare blandes sammen og nødderne skal ikke hakkes – men også her har flere ytret, at man sagtens kan hakke eller blende nødderne, så det bliver mere “børnevenligt” :-)
—————————————————————————————————————————————————–
SUPER NEM ‘HIMMELSK JORDBÆRKAGE M/MARENGS OG NØDDER’
Jeg er nødt til at dele den her gode opskrift med dig. Med denne friske lagkage er du sikret nogle rigtig glade gæster til kaffen. Den er super nem at lave og tager max en halv times tid alt i alt. Jeg kunne ikke dy mig for at smække én sammen her til eftermiddag. Mums!
500 g jordbær, 2 marengsbunde, 2 dl hasselnødder, 4 dl fløde, 2 tsk vanillesukker.
Hasselnøddeskum: Hasselnødderne spredes ud på en bageplade og ristes i ovnen ved 225 grader i 5-8 minutter. Hasselnødderne hældes ud på et viskestykke og skallerne gnides af. Hasselnødderne hakkes groft og afkøles helt. Fløden piskes til skum og nødder og vanillesukker vendes i.
Jordbær ordnes, og 1/3 af dem tages fra til pynt. Resten af jordbærerne moses i en skål. En marengsbund (kan købes i de fleste supermarkeder) lægges på et kagefad. Halvdelen af de mosede bær lægges på bunden. Halvdelen af nøddeskummet lægges på og den anden marengsbund lægges over. Resten af de mosede jordbær lægges på og dækkes med nøddeskummet. Toppen af marengslagkagen pyntes med jordbær skåret i små både eller som du nu synes, den skal pyntes :o)
—————————————————————————————————————————————————————————–
GAMMELDAGS LAGKAGE
Jeg har lige været nede i børnehaven med en lille afskedskage til ‘de voksne’. Begge mine børn har gået der i hver 3 år, så vi har haft vores gang i huset de seneste 6 år og efter sommer starter min søn i skole. Det er lidt trist, men vi bor jo tæt på, så mon ikke jeg smutter forbi med en kage i ny og næ :O)
Kagen:
3 lagkagebunde, lyse
En stor håndfuld knuste makroner
Hindbærsyltetøj
1½ banan
Masser vaniljecreme
Næsten ½ liter piskefløde
Pynt:
½ liter piskefløde
1 kiwi
Revet chokolade
4-5 jordbær
Vindruer
Jeg lægger altid lagkage sammen dagen før og pynter den ‘på dagen’. Så kan den nå at trække godt over natten og smager endnu bedre. På første bund smøres hindbærsyltetøj. Knuste makroner drysses på. Læg et lille lag vaniljecreme ovenpå. Fordel tynde skiver banan på cremen. Fordel herpå et lille lag flødeskum. Næste bund lægges på. Her lægges en stor mængde vaniljecreme og herpå et stort godt lag flødeskum også. Sidste bund lægges på. Overtræk med film og stil i køleskabet til dagen efter.
Pynt den en times tid før den skal spises :-)
Jeg er ved at afprøve nogle forskellige hjemmelavede vaniljecremer, og når jeg finder den som er bedst, skal jeg nok lægge opskriften her på bloggen :o)
————————————————————————————————————————————————————————
GAMMELDAGS ÆBLEKAGE
Til det danske våde og lunefulde sommervejr hører sig da en ægte klassiker til fredagshyggen. Min datter guffer allerede :o)
Go’ weekend til alle Jer derude ♥
Det er ‘æblegrød’ kogt med lidt sukker og masser vanille, lagt på lag mellem knuste makroner og MASSER af flødeskum. Bliver bedst af at stå og trække et par timer inden flødeskummet kommer på, synes jeg :-)
——————————————————————————————————————————————————————-
CREMET TOMATSALAT
En skøn frisk og krydret salat med sennep og basilikum. Smager skønt på en sommerdag, men også lækkert på en riskiks dagen efter…!
500 gram cherrytomater
ca 1/2 dl smagsneutral olie
1 lille fed hvidløg saft fra ½ citron
masser af friskkværnet peber
en god håndfuld frisk basilikum
ca 3/4 dl god mayonnaise
1 stor spsk. stærk sennep (gerne dijon sennep)
Rør olie, presset hvidløg og citronsaft sammen. Tilsæt peber og grofthakket basilikum og rør grundigt. Lad dressingen trække mindst en time. Du kan jo selv justere basilikum afhængig af, hvor vild du er med det. Jeg puttede ikke helt så meget i.
Rør sennep i dressingen og tilsæt derefter mayonnaise lidt af gangen mens du rører rundt. Fortsæt med at tilsætte mayonnaise til konsistensen er som lind grød. Skær cherrytomaterne i halve eller tykke skiver og kassér overflødig væde. Vend tomaterne rundt i sennepsdressingen og servér.
Tip: Jeg glemte at lade dressingen trække og den smagte super alligevel! Du kan jo også altid nedjustere lidt på olie og mayo, hvis den skal være mere light, men sådan her er den perfekt, synes jeg. Og jeg har allerede nedjusteret den lidt :-D
—————————————————————————————————————————————————————–
KANELKAGE
(opskrift fra Christina Møller, tak!!)
En god stor opskrift, så der er til flere dage :-D
125g smør
400g sukker
400g mel
4 tsk. kanel
2 tsk. natron
½ liter kærnemælk
Glasur:
½ pk. flormelis (ca. 250g)
2 tsk. vaniljesukker
1 spsk. kakao
2-3 spsk. stærk kaffe (fx nescafe)
50g smeltet smør
Rør smør og sukker sammen med en håndmixer. Bland mel, kanel og natron. Rør skiftevis melet og kærnemælken i dejen. Jeg brugte en bradepandeform på ca. 24×32 cm. Bag kagen ved 175 grader varmluft ca. 35-40 min. Test kagen med en strikkepind undervejs. Med det samme kagen kommer ud smøres glasuren på.Jeg gjorde den fejl ikke at smelte smørret til glasuren og det kan ikke anbefales :-D hihi…
——————————————————————————————————————————————————————-
CHOKOLADEKAGE À LA Lisbeth :o)
…én af mine egne. Den er du nødt til at prøve. Den er virkelig god! Den er opstået lidt på baggrund af flere opskrifter, jeg har prøvet af. Nu jeg har bagt den i hvert fald 20-30 gange og den bliver lige god hver gang. En kage også små børn er vilde med og som sagtens kan bruges til fødselsdage derhjemme, i vuggestuen eller børnehaven!
Så kan man jo pynte, som det passer til anledningen. Vælg ikke en alt for bitter chokolade, gerne omkring de 55% kakao.
Ingredienser:
4 æg
2 dl sukker
1 tsk vanilje
2 tsk bagepulver
1½ dl mel
ca. 1/2-3/4 dl mælk
200 gram mørk chokolade
150 gram margarine
(brug evt. 1½ tsk vanilje, hvis I er vilde med ekstra vaniljesmag)
Pynt: Det er kun til særlige lejligheder jeg pynter den, for den smager super fint uden. Og så er det også lidt hurtigere og en mere enkel ‘hverdagskage’.
Chokocreme: 75 gram mørk chokolade 50 gram smør 3/4 dl sigtet flormelis. Evt. lidt vanilje.
Smelt chokoladen over et bandbad og rør det hele sammen til cremen er fin og glat.
Fremgangsmåde: Tænd for ovnen på 175°. Del æggeblommerne fra hviderne, i hver sin skål. Pisk æggeblommerne med sukker til det bliver lyst og luftigt. Bræk chokoladen i stykker sammen med margarine. Smelt det over vandbad, rør ofte rundt og hold godt øje med det, så vandet ikke bobler op i chokoladen. Chokolademassen, der ikke må være alt for varm, blandes i æggesnapsen. Hviderne piskes stive. Vend dem i chokolademassen, forsigtigt med en ske. Mel, vanilje og bagepulver sigtes i, og vendes forsigtigt i med skeen, skiftevis med mælken. Beklæd en alm. springform (Ø 22) med bagepapir og fordel kagedejen heri og bag kagen i ca. 50 minutter på anden nederste rille. Tjek kagen med en strikkepind inden du tager den ud og læg evt. noget bagepapir over til sidst, hvis den er ved at blive for mørk. Lad kagen afkøle inden du rører chokocremen og smører den på.
——————————————————————————————————————————————————————-
ÆBLEKAGE MED MARCIPAN
2 æg
400 g æbler
100 g sukker
100 g margarine
100 g groftrevet marcipan
2 tsk. bagepulver
150 g mel
1 tsk. citronsaft
1 tsk. vaniljesukker
Jeg har brugt mange æbler, men man kan sagtens bruge mindre. Der var faktisk flere i opskriften, men det bliver for meget, synes jeg. Tilføjede selv vaniljesukker og citronsaft. Servér evt. med flødeskum eller creme fraiche.
Skræl æblerne og skær dem i smalle både. Pisk margarine og sukker godt sammen. Tilsæt marcipan og æg. Bland det godt og kom mel, bagepulver, vaniljesukker og citronsaft i dejen. Vend æblestykkerne i dejen. Kom det hele i en springform med bagepapir. Pynt evt. med mandelflager eller sukker. Jeg har kun brugt sukker til pynt – og synes det giver en fin farve og sprødhed til kagen. Bages ca 40 min. ved 175 g på midterste ovnrille. Test evt. kagen inden du tager den ud. Kan spises kold eller lun med f.eks. is, creme fraiche eller flødeskum.
——————————————————————————————————————————————————————-
BANANKAGE
Jeg spurgte en dag efter en god opskrift på en banankage på min facebook side. Fik masser af gode forslag, tak!! Jeg brugte Camilla Michelle Rasmussen’s opskrift, også tak til dig :-). Men jeg undlod nødderne, da min søn ikke er vild med dem. Hakkede chokoladen og puttede dem i kagen istedet for ovenpå. Bagte den 40 min. istedet for 30 min. og i en rund springform. Brugte 3 bananer. Min mand har allerede spist et stykke og siger den er ‘verdensklasse’ :o)
Ingredienser:
2 dl sukker
3 æg
2 tsk vaniliesukker
100 g hvedemel
75 g smør
1 tsk bagepulver
25 g kokosmel
2 stk bananer
50 g hakkede hasselnødder
100 g mørk chokolade
Pisk sukker, æg og vanilie sammen til en æggesnaps, imens smelter du smørret. Bland mel, kokosmel og bagepulver sammen, og bland det i æggesnapsen skiftevis med smørret.
Mos bananerne med en gaffel (her kan du selv bestemme hvor most de skal være, helt lind, eller så man kan smage små stykker banan i kagen). Vend bananerne og nødderne i dejen, og hæld dejen i et smurt ildfast fad. Hvis du vil have kagen ud af fadet efter bagning, så brug bagepapir istedet, da den er lidt skrøbelig.
Bag kagen ved 175 grader i ca 30 minutter. Brug en tandstik eller kødnål for at teste om kagen er bagt færdig. Hvis der hænger dej ved nålen efter man stikker i midten af kagen, så skal den have lidt mere. Efter kagen er afkølet smeltes chokoladen i et vandbad, og smøres på kagen.
Variation: Skift eventuelt nødderne ud med hakket mørk chokolade.
——————————————————————————————————————————————————————-
ÆGGEKAGE Á LA LISBETH :o)
½ løg
3 små kogte kartofler
2 pølser 6 æg
En god stor håndfuld fintrevet cheddar
1 dl fløde
Salt og peber
Steg løg, kartofler og pølser på let på panden. Pisk æg, fløde og cheddar sammen. Tilsæt salt og peber. Hæld æggeblanden over kartofler, løg og pølser. Steg 30-45 minutter på lav varme.
——————————————————————————————————————————————————————-
KRYDDERKAGE MED NOUGAT
Kanel, kardemomme og nelliker får hele huset til at dufte af hygge :-)
100 g blød nougat
175 g blødt smør
175 g sukker
2 æg
240 g hvedemel
1 spsk. bagepulver
1/2 spsk. natron
1 spsk. kanel
1 tsk. kardemomme
1/2 tsk. nelliker
1/4 tsk. salt
2 dl kærnemælk
1 aflang sandkageform (som kan rumme ca. 1½ l)
Bagepapir
Pynt:
100 g blød nougat
Hvid glasur (rørt af 250 g flormelis og vand)
Tænd ovnen på 180°. Beklæd formen med bagepapir. Smelt nougaten ved meget svag varme i en gryde (eller i en varmefast skål over vandbad). Pisk smør og sukker til en cremet masse med en elpisker. Tilsæt æggene 1 ad gangen, og pisk videre. Hæld den smeltede nougat i, og pisk massen jævn. Bland mel, bagepulver, natron og alle krydderierne i en anden skål, og rør denne tørre blanding i dejen med en røreske. Hæld kærnemælk i, og rør dejen jævn. Fordel dejen i formen, og bag kagen på nederste rille i ovnen i ca. 1 time.
Læg evt. et bagepapir over kagen den sidste tid, så den ikke bliver for mørk. Lad kagen afkøle i formen, inden den vendes ud. Pynt: Høvl nougaten i store spåner. Hæld flormelis i en skål, og rør vand i, til du har en blank og ikke for flydende glasur. Pynt kagen med et tyndt lag glasur og masser af nougatspåner.
Tip: Læg nougaten i køleskabet en times tid, så den er helt kold, når du skal høvle spåner af den. Brug en skrællekniv.
Jeg har ikke selv en 1½ liters form, men kun 1 liter. Derfor bager jeg altid i 2 forme og får dermed en lille og stor kage :o). Bagetid reduceres til ca. 50 min.
——————————————————————————————————————————————————————-
GULERODSBRUD, 9 stk.
50 gram gær 2½ dl lunken vand 1 tsk. salt 20 gram sukker 1½ æg, 100 gram reven gulerod 50 gram solsikkekerner 65 gram smeltet margarine 500 gram mel.
Gæren røres ud i vandet. Margarine smeltes. Det hele blandes sammen til en klæg dej (egner sig godt til røremaskine) og hæver i 30 minutter. Herefter sættes dejen på en bageplade med en ske. Hæver igen i 20-30 minutter.
Du kan også nøjes med at lade bollerne hæve en enkelt gang ved at sætte dem direkte på pladen og hæve ½ time, men jeg synes de bliver bedst af lige at hæve op en enkelt gang mere. Pensles med æg eller mælk.
Bages i 13-15 minutter ved 225 grader i midten af ovnen.
——————————————————————————————————————————————————————-
BROWNIE MED CHOKOLADECREME
Alternativ til den klassiske brownie. Den er mere kageagtig, indeholder nødder og er pyntet med flødeostglasur med chokolade. Du kan også undlade cremen, hvis den skal være lettere og mere som en ‘almindelig brownie’. Giver ca. 12 portioner. Jeg fik flere portioner, da jeg skar i mindre stykker, da det er en tung kage. Bageform på ca. 30×25 cm beklædt med bagepapir. Ved en lidt større form bliver den bare lidt fladere (valgte jeg).
5 æg
500 g melis
125 g hvedemel
100 g kakaopulver
250 g smør, smeltet
30 g valnødder, hakket (flere kan evt. benyttes) 30 g mørk chokolade, grofthakket
Creme: 200 g flormelis, siet
75 g smør, stuetemperatur
30 g kakaopulver, siet
150 g flødeost, kold
Forvarm ovnen til 170 grader. Pisk æg og sukker let og luftigt med en elpisker i en stor skål. Tilsæt mel og kakaopulver og pisk til alle ingredienser er godt blandet. Hæld det smeltede smør i og bland det igennem. Fordel valnødder og chokolade jævnt i dejen med en røreske. Øs dejen i den klargjorte form og bag kagen i den forvarmede ovn i 30-35 min. eller til toppen er fast, men kagen kagen stadig er blød i midten. Lad den afkøle helt. (evt lidt mere bagetid hvis den ønskes mere fast og sprød).
Creme: Rør flormelis, smør og kakao sammen i en røremaskine med en flad spartel (eller brug elpisker) for middellav hastighed, til det er godt blandet og sammenhængende. Jeg brugte bare håndkraft. Tilsæt flødeosten ad én gang og kør til den er helt indarbejdet med elpisker eller røremaskine. Skru op på middelhøj hastighed. Fortsæt med at røre til glasuren er let og luftig, mindst 5 min.!! Rør ikke for længe, da den huritgt kan begynde at løbe. Smør glasuren oven på brownien, når den er helt kold.
—————————————————————————————————————————————————————
MARENGS MED LAKRIDS!
Elsker du også lakrids? Så prøv de her fantastiske marengs. Jeg må hellere skynde mig ind i stuen inden skålen med de nybagte er tom. Go’ søndag :-)
Ca. to bageplader (jeg halverede opskriften):
6 æggehvider
300 g sukker
5 tsk. lakridspulver (By Johan Bülow)
Pisk hviderne stive, hæld sukker og lakridspulver i og pisk til massen er jævn. Fordel massen i små ‘toppe’ på en bageplade, der bliver ca. til to bageplader. Bag i 40 min. ved 140 grader. Ta’ ud, køl af og spis!
RUGBRØDSLAGKAGE
Bunde: 6 æg, 100 g. revet rugbrød, 1 tsk. bagepulver, 250 g. sukker, 100 g. hakkede nødder.
Fyld/pynt: 5 dl. piskefløde og 50 g. nødder.
Jeg har brugt hasselnødder og syrlig solbærsyltetøj. Man kan sagtens lægge… et ekstra lag frisk syltetøj ind, så den ikke bliver for sød. Der er mange nødder i min – man kan undlade dem på toppen og evt. lægge friske bær/frugt. Rugbrød rives fint. Nødderne skal ikke hakkes for småt.
Del æg i hvider og blommer i hver sin skål. Æggehvider piskes stive. Sukkeret røres forsigtigt i æggehviderne lidt efter lidt. Æggeblommerne tilsættes et ad gangen. Det revne rugbrød og de hakkede nødder blandes sammen og tilsættes forsigtigt. 1 tsk. bagepulver blandes i. Dejen hældes i 3 lagkageforme med smurt bagepapir, da de er tilbøjelige til at sætte sig fast i bunden. Bages straks ved 220° i ca. 10 min.
Jeg bagte mine over 2 gange, da jeg ikke har plads til 3 og det gik fint. Ved serveringen lægges lagkagebundene sammen med flødeskum og syltetøj. Øverst lægges flødeskum med ristede hakkede nødder eller evt. høvlet chokolade. Erstat evt nødder af friske bær/frugt. Man kan også pynte med lakridspulver og/eller integrere lakridssirup i fyldet, hvis man er til det :o)
GRÆSKARSUPPE
Mangler du en opskrift på græskarsuppe – så får du lige en her. Den er vi rigtig glade for. Lidt spicy, men ikke så meget at børnene ikke kan spise den. Ikke vores i hvert fald :o)
500 gram græskar 2 spsk. smør 2 hakkede løg 1 liter hønseboullion ½ tsk. salt 1 stor skrællet og hakket kartoffel 1 spsk. citronsaft 1/4 tsk. Tabasco 1 tsk. paprika ½ til en hel dl. piskefløde
Smelt smørret i gryden, tilsæt løg og revet græskar og rør i gryden et par minutter, uden at det tager farve. Tilsæt boullion, salt, kartoffel, citronsaft, tabasco og paprika, og bring det til kogepunktet. Dæmp varmen, læg låg på, og lad det simre i 20 min. eller til grøntsagerne er møre. Hæld det i blender eller blend direkte i gryden blend til det er cremet. Tilsæt fløden, og varm det op et par minutter uden det koger. Bacon på toppen og brød til.
[…] OPSKRIFTER/FACEBOOK […]
Hey. Havde du ikke lyst at dele opskriften på din mands fødselsdagsaftensmad ? Det lød så lækkert!
God weekend
;o)
Jeanette
Hej Jeanette. Jo, det vil jeg helt sikkert. Håber jeg får det gjort i morgen. Der er så meget for tiden, men den er så nem, så det er bare lige at få det griflet ned :-). KH Lisbeth
Hej Jeanette, kan du ikke sende din mailadresse til mail@filiokus.dk så kan jeg lige skrive opskriften til dig :-)
Hej Jeanette, jeg kan ikke finde opskriften fra din gammledags æblekage.
Jeg vil gerne laver kagern til min mors fødselsdagen på weekend.
Håber at du kan sender mig opskriften.
Tusind tak fra Tyskland.
Hej Jeanette. Der er flere opskrifter med æble her på siden. Jeg ved ikke lige hvilken du tænker på? Der er både æblecrunch, gl. æblekage med makroner og æblekage med marcipan. Kh, Lisbeth :-)
[…] OPSKRIFTER/FACEBOOK […]
[…] OPSKRIFTER/FACEBOOK […]
[…] OPSKRIFTER/FACEBOOK […]
Den banankage burde være ulovlig. For hold nu op den er god. At der så kom 200g chokolade i gjorde den ikke dårligere..
Hej Maja. Det var dejligt at høre, tak :-) … tror også jeg vil fordoble chokoladen næste gang :-D
[…] OPSKRIFTER/FACEBOOK […]
[…] OPSKRIFTER/FACEBOOK […]