Så har vi igen fået de lækre og meget populære lakridser på hylderne. Vi har hele 4 slags og kun dem med chokolade, hihi. Varianterne B, LOVE, BIG A og EASTER!
Men hvad er lakrids egentlig?
“Nogle af os har alderen til at huske dengang hostesaft smagte af lakrids. Og at det derfor ikke var det fjerneste problem at få det indenbords. Det var sødt, stærkt og smagte af slik. Lakrids som medicin har da også været kendt og anvendt i Kina for over 5000 år siden. Der er også fundet lakrids i Egyptiske grave fra ca. 1350 f.kr. Man mente, at det gjorde godt mod astma, tør hoste og brystsmerter. Lakridsroden var også kendt for at modvirke tørst. Hvilket jo godt kan undre én, når man ved, hvor tørstig man kan føle sig, hvis man har forgrebet sig på en dåse lakrids.
Lakrids i Danmark.
I slutningen af 1800-tallet havde lakrids også vundet indpas i Danmark. Men igen som medicin og kunne derfor kun købes på apoteket. Nemlig i form af hårde stænger, som apotekere brækkede af i passende stykker og solgte. Fremstilling af lakrids som slik begyndte i Danmark i 1920′erne og tog for alvor fat efter 2. verdenskrig.
Vores hang til lakrids for fornøjelsens skyld, har vi i snart hundrede år delt med Holland, Tyskland, England og resten af Norden. Der er forskellige fremstillingsmetoder, nemlig det som bliver til blød lakrids og dét som bliver støbt i forme. Lakrids by Johan Bülow er gået den bløde vej. Men holder hårdt på de bedste råvarer i verden.
Rødder tilbage til Iran og Italien.
Lakridsplanten dyrkes især i Rusland, Iran, Spanien, Indien og Italien. Rødderne er klar til at blive trukket op af jorden, når de er 3 – 4 år. Derefter tørres de, presses, knuses og koges så længe, at der samler sig en ekstrakt. Dét, vi kalder rålakridsen, og som er udgangspunktet for hvordan den lakrids, du skal sætte tænderne i, kommer til at smage.
Lakrids by Johan Bülow arbejder med såkaldt “estruderet lakrids”. Det vil sige, at når lakridsen er færdigkogt i gryden, bliver den presset ud gennem rør, hvorefter – når den varme, bløde lakrids er nedkølet – bliver skåret i passende stykker. Vores opskrifter giver vi ikke fra os.”
Skriv et svar